Nu höjer vi vår kvalitetsnivå

19 mars 2020

Nu har vi på Tappex Sweden investerat i en maskin som automatiskt sorterar bort defekta prylar.

– Man vill såklart ha noll fel på komponenterna i produktionen, inte minst i en automatiserad lina, menar produkttekniker Tommy Lejon.

 Det den så kallade visionssorteringsmaskinen gör är att den kontrollerar dimensionsfel på en komponent.

– På så sätt kan vi säkra upp kvaliteten på produkter, vi kan erbjuda en kvalitetsnivå som vi inte har varit kapabla till förut, förklarar Tommy Lejon.

Berätta, hur fungerar maskinen?
– Jo, den arbetar med fem kameror som tar bilder på varje enskild produkt ur olika vinklar. Bilderna delas sedan ner på pixelnivå och genom att sätta en yttre gräns sorteras defekta komponenter bort. När det gäller yttre dimensioner kan vi erbjuda en korrekthet ner till 10 PPM, alltså max tio defekta prylar av totalt en miljon.

Vad innebär det här för mig som kund?
– Som kund vill du givetvis ha noll fel på produkterna, inte minst i en automatiserad produktionslina. Får du in en felaktig produkt kan det bli totalstopp vilket i sin tur kostar en massa pengar. Oavsett produktionsmetod, automatiserad eller inte, vill man ju alltid undvika bekymmer och då är det här en fantastisk möjlighet.

– Tack vare den här maskinen kan vi på Tappex Sweden höja vår nivå på ett flertal produkter. Det här är något vi kommer erbjuda som en förfinad kvalitetsnivå.

Och för vilka produkter?
– Just nu är det uteslutande insatser för plast, alltså våra mässingsprodukter och några rostfria. Men det kan även bli aktuellt med andra.

Det här är en av företagets största investeringar hittills, i dubbel bemärkelse. Maskinen gick knappt in genom dörren?
– Haha! Nej precis, den var högre än vad dörrposten var. Vi fick riva lite av dörrkarmen för att komma in med den i rummet. Men det var det värt!