Compression limiter skyddar plasten

17 december 2019

Du ska dra en maskinskruv genom plast, drar åt den för hårt och plasten spricker. Ett rätt vanligt problem. Lösningen? Compression limiter.

Tommy Lejon, produkttekniker på Tappex, förklarar hur den lilla metallhylsan och nära kundsamarbeten gör stor skillnad:

 – När du drar en skruv mot plast så är plasten i sammanhanget rätt mjuk. Klämmer du för hårt förstörs plasten. Det är här Compression limiter kommer in i bilden.

Hur fungerar den?
– Jo, Compression limiter är en metallhylsa som antingen pressas ner i hålet eller gjuts in i plasten och innebär att du klär väggarna i plasthålet med metall. Skruvskallen lägger sin kraft mot metallhylsan i stället för mot plasten som därmed inte riskerar att spricka.

När används den?
– En typisk applikation kan till exempel vara en kabelkanal i ett motorrum eller en kåpa till ett pumphus. Compression limiter efterfrågas mycket inom fordonsindustrin men – som de flesta av våra prylar – har den ingen egentlig branschtillhörighet. Den har en teknisk funktion för vilken bransch som helst.

Det är en rätt ny produkt på marknaden?
– Egentligen inte, men den är relativt ny i vårt sortiment. Det finns inte jättemånga leverantörer i Europa så det har inte varit helt lätt att hitta de som passar oss, men nu har vi landat med trygga partners som erbjuder hög kvalitet.

Och ni kommer gärna in tidigt i projekten?
– Ja, när det gäller Compression limiter kan det vara avgörande att vi är med från början för att hitta rätt produkt och lösning. Hamnar du av någon anledning utanför standardsortimentet blir leveranstiden betydligt längre och priset högre. Får vi vara med och komma med input tidigt kan kunden förbereda sig i tid.

Compression limiter låter som en succé?
– Ja det kan man säga. Tack vare att det har varit bra efterfrågan på produkten och tack vare att vi har fått till bra samarbeten direkt med kund har det fallit väldigt väl ut.