Kluriga frågor kräver kluriga lösningar – så här hjälper vi dig

Det handlar om små komponenter som ska bära och hålla ihop någonting mycket större. Då är det viktigt att hitta exakt rätt produkt och snabbt få svar på frågor som dyker upp. Som vilken typ av gänginsats som passar bäst till plast till exempel.

Vi på Tappex Sweden tar emot kluriga frågor från er kunder varje dag, och det gillar vi. Vi sitter nämligen inne med en massa erfarenhet, kunskap och inte minst vilja att hjälpa till rätt produkt och lösning. Oavsett fråga – liten eller stor, enkel eller klurig – hjälper vi dig och er.

FAQ

Här svarar vi på de vanligaste frågorna vi får. Hittar du inte svar på just din fråga är du välkommen att ställa din fråga här.

Blindnitmuttern sitter inte fast, den roterar. Varför då?

Antingen är muttern felaktigt dragen eller så är det fel på hålen. Normalt ska inte muttern rotera om detaljen man ska montera har fler än en fästpunkt. Det är viktigt att välja rätt material i skruv och blindnitmutter. För att förhindra rotation är det också viktigt att det som skruvas fast möter skallen på muttern. För att vara helt säker – använd en sexkantig mutter.

Vilken typ av gänginsats passar till plast?

Det beror på hur plasten och applikationen ser ut. Ska gänginsatsen gjutas in eller eftermonteras? Det är flera saker som avgör. Vi har arbetat mycket med denna typ av gänginsatser och brukar hitta en bra lösning som ger förbandet rätt prestanda och lönsam monteringsmetod. Ring oss så hittar vi det som passar er bäst.

Jag har dragit i trådgängan för djupt, hur får jag loss den?

Här gäller det att varken förstöra ytan eller ingången på gängan. Det är lätt hänt, särskilt på trådgängor med en bryttapp. Vi ser ofta fall där en tång använts för att försöka dra ut den.

Med Tangless trådgängor så finns ingen tapp att bryta av, istället finns det ett spår i båda ändarna där en hake i monteringsverktygen ska haka i för att sedan driva ner insatsen i det gängade hålet. För demontering finns ett liknande verktyg där haken är åt andra hållet. Verktyget vrids motsols så att insatsen skruvas ur, utan att skada vare sig gängan eller detaljen.

Vilken typ av blindnit ska jag använda?

Det finns många varianter på blindnit, i olika material och med olika funktioner. Vilken nit som passar bäst beror till exempel på vad det är som ska nitas ihop, om materialet är hårt eller mjukt, om det rör sig om stål, rostfritt, aluminium eller annat material. Finns det krav på hållfasthet och i så fall vilka krafter, drag eller skjuvkrafter? Vilken miljö kommer blindniten att utsättas för, kommer den i kontakt med kemikalier? Ska den färdiga applikationen användas inomhus eller utomhus? Ja, det finns många saker att ta hänsyn till. Vi har lång erfarenhet av nitförband så tillsammans med er kunder hittar vi en bra lösning.

Pressmuttern sitter inte fast i plåten, varför?

Den vanligaste orsaken till att pressmuttern inte sitter fast i plåten är att plåten är för hård. När en pressmutter ska monteras i plåt är det därför viktigt att muttern är hårdare än plåten som den ska sitta i. Varför det? Jo, om plåten är mjukare än muttern så kan materialet flyta in i mutterns alla spår och räfflor och på detta vis hålla den på plats.

Pressfästelement finns i flera olika material som stål, rostfritt och aluminium. Om inget fungerar och de ändå vill lossna från plåten finns nitmuttern som alternativ. Nitmuttern har en hals som går igenom plåten och stukas ner på baksidan så att man får ett i princip helt plant nitförband.

Det är trångt på baksidan och blindnitmuttern blir för lång? Finns det en kortare?

Ja. Vi har en blindnitmutter som vi kallar KD Micro. Den finns i olika varianter som är kortare och används där utrymmet på baksidan är begränsat, som i till exempel rör.

Hur kan vi hjälpa dig?

Är du osäker på vilken produkt som passar bäst? Eller har du stött på ett knepigt problem? Ställ din fråga här så hjälper vi dig.